■ De valkuilen van een start-up

RESULTAAT  &  FINANCIERING

Ondernemer Peter had een droom: een unieke startup opzetten die binnen een paar jaar indrukwekkende groei zou realiseren. Helaas bleek zijn goedbedoelde aanpak een onverwachte valkuil te bevatten.

Met een innovatief product, een goed doordacht bedrijfsmodel en een bak aan motivatie stond niets zijn succes in de weg – zo leek het. Om zijn droom waar te maken, had Peter zijn volledige spaargeld, meer dan €100.000, in zijn bedrijf geïnvesteerd. Hij wilde niets aan het toeval overlaten en schakelde daarom experts in voor advies. Peter besloot verschillende adviseurs in te huren om hem te helpen zijn onderneming op de juiste manier op te zetten. Hij koos onder andere een financieel adviseur om hem te begeleiden bij het maken van strategische beslissingen en het managen van de cashflow. Daarnaast huurde hij ook marketing-, juridische-, en IT-adviseurs in om geen enkel aspect van zijn startup over het hoofd te zien. De kosten liepen echter al snel op. Wat Peter in eerste instantie beschouwde als een verstandige investering in expertise, bleek uiteindelijk een van zijn grootste kostenposten te worden.

Het succes bleef niet uit: de omzet groeide, en het aantal klanten nam exponentieel toe. Echter, ondanks de hoge omzet bleef de winstgevendheid uit. De cashflowproblemen werden steeds nijpender, waardoor Peter gedwongen werd elke euro die binnenkwam direct door te schuiven naar openstaande facturen van zijn adviseurs. Tot zijn schrik ontdekte hij dat een aanzienlijk deel van zijn initiële kapitaal, meer dan €100.000, was opgegaan aan advieskosten zonder dat er zicht was op een positieve balans.

Succes en toch cashflowproblemen

De financiële adviseur, die juist als taak had om de financiële stabiliteit van het bedrijf te waarborgen, had Peter niet gewaarschuwd voor de risico’s van deze kosten. In plaats daarvan had de adviseur gefocust op het opstellen van uitgebreide prognoses en rapporten – waardevol, maar niet noodzakelijk in de prille fase van Peters bedrijf. Achteraf gezien had Peter zijn uitgaven aan externe experts veel strikter moeten controleren en beperken, zodat er genoeg kapitaal overbleef om in het product en de groei te investeren.

De belangrijkste les die Peter hieruit leerde? In de startfase is het essentieel om iedere uitgave nauwkeurig af te wegen, vooral die aan externe adviseurs. Wat goed bedoeld is als investering in expertise, kan snel een rem vormen op de daadwerkelijke groei van de onderneming. Peter heeft zijn strategie inmiddels aangepast. Hij focust nu op interne optimalisatie en zoekt goedkopere oplossingen, zoals online cursussen en workshops, om noodzakelijke vaardigheden te leren.

Zijn ervaring is een waarschuwing voor andere startende ondernemers: expertise is waardevol, maar waak voor onnodige kosten in de beginjaren – een goed idee en slimme keuzes vormen immers de basis voor succes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recent Posts


Social Links